Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi får många förfrågningar om hur man gör en traditionell välsmakande rödvinsås. Här får du ett recept som är hanterbart i hemmet. Receptet ger ca 1 dl sås. Anpassa ditt recept efter önskad mängd
Detta behöver du:
2 medelstora schalottenlökar, skalade och finhackade.
1 dl rött vin
1 dl oxfond (har du koncentrat späder du detta med 4 gånger vatten)
1 matsked balsamvinäger
1 tesked dijon senap
3 matskedar smör
1 tesked finhackad färsk timjan
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Ska du använda såsen till kött du stekt ska du göra såsen i den stekpanna du stekte köttet i utan att göra denna ren först. Lägg i en klick smör och löken. Stek under omrörning på svag värme till dess löken blivit genomskinlig. Höj värmen till max och lägg i såsen och fonden. Låt koka kraftigt till dess att du reducerat till häften.
Sätt ner värmen till medium och tillsätt balsamvinägern och senapen. Lägg i timjan. Låt koka vidare till dess att du tycker att konsistensen är rätt. Ta såsen av värmen och rör i smöret. Det gör att såsen tjocknar lite mer och blir läckert glansig. Servera såsen direkt till ditt kött.