Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är en traditionall fisksoppa med riklugt med vitlök och fin färg från några nypor saffran. Som vanligt får du breda smaker genom att kombinera flera fonder. Inte svår att göra även om det är många ingredienser. Och underbar vinmat. Du får ett par riktigt bra vintips till.
Det här behöver du:
3 matskedar olivolja
1 stor gu lök, skalad och skuren i tunna skivor
2 selleristjälkar skura i skivor
6 vitlöksklyftor som du skalat och pressat
2 lagerblad
3 dl vitt torrt vin
2 matskedar tomatpuré
3 nypor saffran
3 dl  fiskfond (koncentrerad fond + 4 delar vatten)
3 dl hummerfond
3 dl grönsaksfond
1 dl apelsinjuice
det röda skalet från 1 apelsin skuret i smala stavar
1 fänkålsrot som du skalat och skurit till centimeterstora tärningar
2 stora morötter skalade och skurna till tjocka mynt
1 burk krossade tomater
salt och peppar efter smak
7 hg fiskfilé efter ditt val, helst två sorter och med fast kött
3 hg skalade räkor
Brödskivor, olivolja och vitlöksklyftor till kuvertbrödet
Så här gör du:
I en stor kastrull värmer du oljan på medelvärme. Lägg i selleristjälkar, lök och vitlök och låt sjuda 8 minuter.
Tillsätt det vita vinet, tomatpurén, saffran, de tre fonderna, apelsinjuice och lagerblad och koka upp. Låt koka under 45 minuter utan lock så attvätskan reduceras med en tredjedel. Tillsätt morötter, fänkålsrot och krossade tomater. Låt koka 20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Salta fiskfiléerna försiktigt runt om. Lägg i fisken skuren i stora tärningar, räkorna och apelsinskalet. Låt koka upp och ta soppan av värmen. Låt dra 5 minuter och servera sedan. Stek vitt bröd i het olivolja och gnid sedan brödet mot en halv skalad vitlöksklyfta. Servera brödet varmt till den heta soppan. Strö gärna över lite grovhackad persilja.