Skriv ut recept Skriv ut recept

Fläsklägg – kalasmat till reapris

Det är en speciell känsla att rimma sin egen fläsklägg. Det är kött som är riktigt billigt och som har den kanske bästa smaken på grisen. Och rimmar du själv blir du stolt och glad och då smakar det ändå bättre. Du äter rotmos till och det  receptet hittar du på annat ställe på sidan (klicka på sök och skriv rotmos). Och längst ner hittar du ett par trevliga viner att dicka till.
Det här behöver du:
Ett stycke lägg av gris ( 2 kg räcker till 6 personer)
torrsaltningen
• 1/2 dl salt
• 1/2 tsk salpeter
Gör så här:
1. Blanda salt och salpeter. Klappa in i lägget, se till att det tränger in överallt om lägget är skuret.
2. Ställ kallt i ett dygn.
Till saltlaken
• 1,5 liter vatten
• 1 dl salt
• 1/2 dl socker
Gör så här:
1. Koka upp vattnet med socker och salt tills allt löst sig
2. Låt svalna
3. Häll den kalla lagen över lägget (lägget kommer fälla en del vätska av torrsaltningen, den ska du kasta bort) eller lägg ner lägget i laken
4. Låt stå svalt i två dygn
Kokningen
vatten
persiljekvistar
1 lagerblad
6 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
Gör så här
Lägg köttet i en gryta med rikligt med vatten. Koka upp vattnet och skumma väl.
Tillsätt persiljan och kryddorna. Koka sakta tills köttet är mört, i ca 2½ timmar.
Det tar några dagars arbete, men det ligger ju mst och vilar så du jobbar inte ihjäl dig. Med ett ångande varmt rotmos blir det kalas. Lite osötad senap och så dricker du ett rött med lite rund smak. Här kommer två franska förslag från Rhone; Bonpas Côtes-du-Rhône Dom Alfant (nr 74153) 89.-  och Terre de Mistral (nr 2167) 67.- .