Skriv ut recept Skriv ut recept

Sufflé på morötter

Alldeles suveränt läckert och överraskande. Lyxrätt på enkla basvaror. Smakar superbt och passar som dessert i de flesta sammanhangt. Och riktigt enkel att göra
Det här behöver du:
1/2 matsked olivolja
1 1/2 kg morötter skalade och hackade
6 stora ägg
5 dl brunt socker
3 hg osaltat smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 dl nypressad apelsinjuice
1 matsked apelsinskal
1 1/2 tesked bakpulver
3/4 tesked kanel
1/2 tesked nymalen muskot
nypa salt
Till topping:
2 1/2 dl brunt socker
2 1/2 dl hackade pekannötter
1 1/2 dl vetemjöl
4 matskedar osaltat smör i rumstemperatur
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka morotsbitarna i osaltat vatten i ca 15 minuter. Smörj antingen en stor form eller flera portionsskålar i ugnsfast gods med oljan.
Blanda vetemjöl och bakpulver. Lägg mjölet över morötterna i en matberedare och kör en kort stund. Lägg därefter i övriga ingredienser och kör till en homogen massa. Skrapa ner från kanterna emellanåt. Skopa i massan i smord skål eller portionsskålar.
Blanda brunt socker med pekannötter, mjöl och smör i en skål. Blanda ordentligt. Fördela toppingen över smeten i skålen/skålarna. Stoppa i ugnen och kör 55-60 minuter så att toppingen får färg.
Servera varm.