Skriv ut recept Skriv ut recept

Lika överraskande som god dessert. Konsten är att välja en maltwhisky som är mjuk och som gifter sig smakmässigt. Det är väldigt enkelt att laga och du behöver ingen glassmaskin. Det räcker med en bra elvisp och en plats i frysen. Du kommer att bli överraskad inte bara över hur gott det är utan också för att du kan servera ett litet glas av whiskyn som dryck.
Detta behöver du:
6 ägg
150 gram socker
9 dl vispgrädde
1 dl maltwhisky
3 matskedar blomsterhonung
75 gram rostat havremjöl (finns att köpa annars köp vanligt havremjöl och stek torrt i stekpannan under omrörning till dess att det fått färg)
Som tillbehör:
200 gram jordgubbar
100 gram socker
saften från 1 citron
pudersocker:
Så här gör du:
Blanda citronsaften med sockret och låt jordgubbarna koka mycket lätt i det under tio minuter. Sluta innan jordgubbarna tappar sin form. Låt ligga med saften i burk i kylskåpet minst 24 timmar.
Vispa ägg och socker till en porös vit luftig kräm.
I en annan skål vispar du grädden till ett fast skum. Tillsätt därefter whisky, honung och havremjölet. Vispa igen så att det blir ett fast skum. Vänd försiktigt ner gräddblandningen i äggskummet utan att vispa bort luften ur blandningen. Häll i den form du vill använda. En brödform fungerar utmärkt. Täck med folie och stoppa i frysen i minst 24 timmar.
Vid serveringen; låt formen stå framme en kort stund så att parfaiten släpper. Stjälp upp på skärbräda och skär skivor ca 2 cm tjocka. Dela dem diagonalt i trekanter och lägg dem snett över varandra. Lägg på en sked kall jordgubbskompott. Skaka över försiktigt med pudersocker och servera.