Skriv ut recept Skriv ut recept

Det är en alldeles underbar rätt. Du ser inga blåbär på bilden helt enkelt för att de ligger täckta av äggmassan. Det är lätare att göra än du tror. I den här versionen kokar du blåbären med karameliserat  brunt socker som sedan toppas med äggmassan. Därefter kokas skålarna och därefter läggs på socker som smälts under låga.
Tänk på att du måste kyla ner bruléerna innan du lägger på sockret och karameliserar. Annars skär sig sockret med äggmassan och det blir inte bra.Detta behöver du:
2 matskedar brun farin
2 matskedar osaltat smör
170 gram blåbär
6 äggulor
1/2 dl vanligt socker
36 cl vispgrädde
1 tesked vanillj extrakt (OBS inte sk vaniljsocker)
1 nypa salt
Så här gör du:
Sätt en tjockbottnad kastrull på medium-hög värme. Rillsätt smör och låt det bli lite ljust brunt. Tillsätt det bruna farinet.
Koka till dess att sockret smält. Det ska ha samma färg som kaffe. Tillsätt blåbären. Reducera värmen. Sätt på lock och koka just så länge så att fruktsaften blandats helt med sockret och du inte ser någon rinnighet. Sätt till sidan och låt svalna.
Blanda samman äggulor, vispgrädde, socker, vanilj och salt. Vi pratar om RÖRA!!! Inga latmaskar här. Du får betalt för en ordentligt vispad äggmassa genom en mjuk konsistens på din brulée.
Värm ugnen till 190 grader. Fördela blåbären i 6 portionsskålar. (Ungeför en matsked vardera) Fyll upp skålen med äggmassan. Ställ skålarna i ett vattenbad, t.ex. en ugnsfast form med vatten i. Baka skålarna i sitt vattenbad i ugnen i ca 45 minuter.
Låt svalna. Sätt däefter aluminiumfolie över portionsskålarna och ställ dem i kylskåp åtminstone under några timmar. Alldeles innan servering tar du ut bruléerna, sprinklar över socker och smälter snabbt sockret med en kraftig gaslåga.
Servera genast och varför inte prova med ett glas madeira till. Passar alldeles utmärkt till Saint John  (nr 7827) 122.-. Smaskens!!