Skriv ut recept Skriv ut recept

Fransk laxpaj

Riktig allroundmat, som kan vara lunch förrätt eller att ta med på din picknick.
Detta behöver du till fyra som lunch:
Pajskalet:
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl smör
6 msk kallt vatten
1 ägg, som du vispat samman
Laxfyllningen:
1 kg potatis
2 msk smör
1 gul lök, finhackad
1 dl grädde
1/2 kg laxfilé utan skinn och ben
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Citron-dill bechamel:
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk
2 msk pressad citron
3 msk finhackad dill
1 tsk salt
Så här gör du:
Pajskalet:
Blanda samman salt och mjöl. Smula ner smöret och blanda med mjölet. Häll i vatten en tesked t gången och arbeta degen till dess att den blir slät.
Tryck ut degen i en stor pajform och ställ den kallt.
Laxfyllningen:
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av och mosa potatisen. Ställ åt sidan.
Smält smöret i en stekpanna och lägg i smöret. När det blivit varmt lägger du i löken och steker den mjuk. Häll i grädden och salt i stekpannan.
Salta och peppra laxfiléerna och lägg dem i stekpannan. Lägg på lock och låt koka 7-8 minuter.
Skär laxen i mindre bitar och blanda ner laxen och lökblandningen i potatisen.
Monteringen:
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla pajskalet med det vispade ägget. Fyll därefter med laxröran och platta till den med en stekspade så den blir helt jämn.
Baka mitt i ugnen ca 30 minuter.
Dillsåsen:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Häll i mjölken lite i sänder under omrörning. Låt sjuda i fem minuter. Tillsätt därefter dill, citron och salt.
Servera pajen med lite sås.