Skriv ut recept Skriv ut recept

Friterad svamp

Festligt, snyggt och gott. Dessutom mycket enklare att göra än du kan föreställa dig. Passar bra som tillbehör till grillad eller stekt fisk lika mycket som till kött. Det kan också vara gott som tillbehör till ett glas mousserande vin. Då kan du göra en liten dippsås som tillbehör till svampen.
Detta behöver du:
1 liter rensad svamp. Det fungerar med Champignoner men helst väljer du smakrikare svamp t.ex. Portobello svamp.
2 dl vetemjöl
1 tesked bakpulver
1/2 tesked salt
2 1/2 dl vatten
3 dl ströbröd
4 dl majsolja eller motsvarande
Så här gör du:
Blanda samman mjöl, salt och bakpulver. Rör i vattnet så att det bildas en tjock smet utan mjölklumpar. Doppa svamparna en och en i mjölblandningen och se till att de täcks runt om. Vänd därefter i ströbröd så att de har ströbröd runt om. Värm upp oljan ordentligt i tjockbottnad kastrull. Lägg i svamparna i omgångar. Ta upp dem när de fått fin färg. Låt rinna av på galler. Filtrera oljan efter användning genom vanlig kaffefilter. Häll tillbaka i flaska och ställ svalt. Servera svampen varm, men inte het.