Gazpacho – spansk tomatsoppa
Det är en kall soppa, som blir perfekt på sommaren. Du serverar den som lunch, förrätt eller som shot i små glas på buffén. Du bara blandar ingredienserna och mixar i din matberedare. Kyl och servera svalt.
Detta behöver du till fyra:
1 dl olivolja
2 dl krossade tomater
3 dl gurka skuren i små bitar
2 dl grillad paprika. Grilla själv och dra av skalet eller köp på burk.
2 dl vitt vin
1 msk japansk soja
1 msk terriyakisås
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 tesked tabasco
2 teskedar salt
1/2 tesked svarpeppar
till krutongerna:
2 dl små tärningar av rostat bröd
4 droppar av vit tryffelolja i 1/2 dl olivolja
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en stor arbetsskål eller i en mixer. Kör till jämn konsistens. Servera väl kylt. Gärna över natten i kallt kylskåp. Krutongerna rör du i en djup skål medan du droppar över oljeblandningen. Tänk på att lägga på krutongerna alldeles innan serveringen. De blir lätt blöta om de får ligga.