Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är en rätt som innehåller allt du behöver till måltiden; fisk, potatis och sås. Dessutom smakar det förträffligt. Snabblagad festmat skulle man kunna säga.
Detta behöver du till fyra:
4 torskfiléer (välj storlek efter hunger)
1 1/2 kg potatis, skalad och skuren i mindre tärningar
2 gula lökar, skurna i tunna skivor
6 vitlöksklyftor, finhackade
5 matskedar olivolja
1 lagerblad
1 matsked koncentrerad fiskfond
1 matsked dijonsenap
1/2 liter vispgrädde
2 dl vitt vin
1 tesked muskot
3 matskedar smör
3 matskedar mjöl
1 dl riven Västerbottensost
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Koka fiskfiléerna fem minuter i saltat vatten. Skär därefter torsken i små bitar (ca 2 cm stora) och ställ åt sidan.
Stek potatisen i 3 matskedar olivolja. Salta och peppra. Stek bara så att de är nästan färdiga. Sätt åt sidan.
Hetta upp de två återstående matskedarna olivolja i en stor gryta och stek på låg värme lökringarna med vitlök och lagerbladet till dess att det blir mjukt. Det tar 7-8 minuter. Lägg i fisken och potatisen och vänd runt så att det blandar sig ordentligt. Sätt åt sidan.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet så att det blandar sig. Rör därefter ner grädden och vinet under kraftig omrörning lite i sänder. Rör ner muskot, fond och senap. Smaka av med salt och peppar.
Låt koka upp och låt sjuda ca 10 minuter till dess att såsen får en krämig konsistens.
Vänd ner 2/3 av såsen i fiskblandningen. Häll därefter hela blandningen i en stor ugnsfast form. Blanda ner osten i den resterande såsen och häll den ovanpå.
Ställ mitt i ugnen och baka ca 20 minuter eller till dess att du får en fin gyllenbrun färg. Dekorera med lite persilja och servera från ugnsformen eller lägg upp på tallrik.