Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekt lax med granatäppelvinägrett

En förnämlig rätt som har serverats vid kungliga måltider. Lätt att laga till många och mycket god.
Detta behöver du till fyra:
en portion granatäpple vinägrett (recept längre ner)
4 portionsbitar   laxfilé med skinn
Så här gör du:
Tillaga granatäppelvinägretten i en skål. Ta bort ca 1 dl till serveringen och ställ den kallt.
Salta och peppra laxfiléerna. Lägg laxen i en platt skål med kanter. Häll över den resterande vinägretten och vänd filéerna så att det blir ordentligt täckta. Täck fatet med plastfolie och ställ i kylskåp. Minst 30 minuter och absolut inte över 3 timmar ska det marineras.
När laxen marinerats värmer du upp en grillpanna på spisen. Grilla 2 minuter på ena sidan och vänd sedan laxen och grilla 4 minuter på den andra sidan. Kasta bort marinaden som ligger på fatet och som legat med laxen.
Drissla över den sparade marinaden när du serverar. Servera med en god romansallad eller med klassiska smörstekta potatis.
Recept på marinaden:
1 dl granatäppeljuice
1 matsked rödvinsvinäger
1 tesked honung
1 dl olivolja
1 dl granatäppelkärnor till garnering
Citronklyftor till serveringen
1 matsked finhackad gräslök
smör och olja att steka i

salt och peppar
Så här gör du:
Blanda samman granatäppeljuice, vinäger och honung. Låt stå ca 10 minuter. Rör ner oljan lite i sänder. Vänd ner gräslök och granatäppelkärnor. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp olja och smör i en stekpanna.
Torka bort dressingen från laxen och stek den med skinnsidan ner i 7-8 minuter. Ös ganska ofta. Låt därefter laxen vila i pannan under lock eller folie i 5-6 minuter.
Servera med granatäppelkärnor och droppa över lite av den oanvända dressingen. Gärna en citronklyfta vid sidan.