Skriv ut recept Skriv ut recept

Väldigt gott, väldigt nyttigt och passar alldeles extra bra med ett fylligt rött vin. Trots att det ser ut att vara mycket saker på tallriken så är det lätt ordnat. Också lätt att laga till många om det är aktuellt.
Detta behöver du till fyra normalhungriga:
4 kycklingbröstfiléer utan skinn och ben
2 matskedar olivolja att steka i
2 teskedar sesamolja
1/2 dl rostade sesamfrön
salt och peppar
Till kålen:
6 dl färdig surkål (finns på burk i vanliga affärer)
2 dl frysta blåbär
1/2 dl olivolja
1 tesked salt
till svampen:
3 dl rensad svamp skurna i bitar
1 matsked smör att steka i
1 matsked kantarellfond (koncentrerad)
1/2 dl vitt torrt vin
2 teskedar riven pepparrot
1 tesked salt
1/2 tesked malen svartpeppar
2 dl vispgrädde
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader.
Värm upp oljan tillsammans med sesamoljan i en stekpanna. Stek kycklingen i oljan och krydda med salt och peppar. Strö över hälften av sesamfröna medan du steker. När kycklingen fått färg ställer du in stekpannan i ugnen och låter den stå ytterligare 25 minuter utan att den fått svalna. Blanda samman surkålen med blåbären och rör om då och då så att du ser att blåbären tinar och släpper blått spad. Lägg i oljan och salt. Blanda samman ordentligt. Vänd då och då.
Värm smöret i en kastrull. Stek svampen till dess att den börjar släppa vätska. Tillsätt då fonden och vinet. Låt koka samman. Lägg i grädden och låt reducera så att den tjocknar. Smaka av med salt och peppar och tillsätt pepparroten allra sist.
Servere kycklingarna ur ugnen tillsammans med en stor sked av blåbärskålen och lite av din svampsås. Strö över resten av sesamfröna och dekorera eventuellt med lite torkad gräslök.