Skriv ut recept Skriv ut recept

En klassisk och väldigt god pastarätt med mjuka runda smaker och en rätt som går snabbt att laga och som du klarar utan specialkunskaper. Det är också en rätt där du ska dricka rött vin även om det är lax inblandad. När du provar förstår du varför.
Detta behöver du till fyra personer:
4 dl torr penne pasta
100 gram smör
1 stor gul lök, finhackad
2 matskedar vetemjöl
1 matsked hummerfond
1 matsked kycklingfond
1 dl vitt vin
400 g lax i bitar som du kokt i fem minuter i saltat vatten
1 stor morot som du skalat, finhackat och kokt med laxen
2 dl fetaost
1 dl finhackade soltorkade tomater
1 dl skivade svarta oliver utan kärnor.
1/2 dl vispgrädde
2 matskedar hackad persilja
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Ta bort en minut på koktiden.
Smält smöret i en stekpanna och lägg i löken och låt den bli mjuk utan att få färg.
Strö över mjölet och rör ner det. Låt koka samman. Häll i det vita vinet i omgångar under omrörning. Tillsätt fonderna och rör om.
Koka upp och låt koka till dess att det tjocknar igen. Lägg i morötterna, tomaterna, fetaosten och oliverna. Rör om så att osten blandar sig. Rör ner grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Lägg försiktigt i laxen så att den inte går sönder. Vänd runt. Häll vattnet av pastan så att inget vatten finns kvar. Vänd ner laxröran i pastan och dekorera med persiljan. Vänd ett par gånger under fem minuter. Servera sedan direkt.