Skriv ut recept Skriv ut recept

Grillade kotletter med vitlökspotatis och romrussin sås

Suveränt gott där du kan välja kotletter på gris, lamm eller kalv efter önskemål.
Detta behöver du till fyra:
Kotletterna
4 stora kotletter utan ben (väljer du lamm får du ta flera)
olja att pensla kotletterna med
salt, peppar och rosmarin efter smak
Vitlökspotatis
8 hela potatisar av normalstorlek
3 matskedar smör
3 teskedar pressad vitlök
1 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
Romrussin såsen
1 matsked smör
1 dl vitt vin
1 tesked kycklingfond
1 dl mörk rom (utöver russinmarinaden)
2 dl russin marinerade i rom och vitt vin
1 tesked neskaffe pulver
1/2 tesked salt
Så här gör du:
Köttet:
Pensla med olja och krydda med peppar och rosmarin. Grilla köttet till önskad stekning och salta innan du serverar.
Potatisen:
Baka potatisen i ugnen i 1 timma på 175 grader. Halvera därefter potatisarna och ta ut allt innehåll och kasta skalen. Hetta upp smöret och stek snabbt vitlöken i det. Lägg potatisen tillsammans med smöret och salt/peppar i en matberedare och kör några pulsar så att det blir blandat men inte till puré.
Romrussinsåsen:
Lägg russinen i rom/vin så tidigt som möjligt, helst dagen innan.Russinen ska täckas. Lös upp kaffet i vinet.
Lägg rom, russin, kaffeblandningen och salt, peppar i en kastrull och koka upp.
Koka ca 10 minuter eller till dess att det börjar tjockna. Rör i smöret.
Servera en klick av potatisen med nygrillat kött och en generös sked med russin såsen.