Grillade torskburgare

Ett härligt alternativ till den klassiska burgaren. Den blir lite lättare och smakar ändå fantastiskt gott. Vi serverar den med en liten kompott på gurka och honungsmelon. Allt blir lite nyttigare på det sättet.
Detta behöver du till fyra:
900 g torskfilé helt utan ben och skinn
2 ägg
2 dl ströbröd
1 msk fiskfond
1 msk pressad citron
1 tsk timjan
1/2 dl grädde
salt och peppar efter smak
till grillningen:
1 msk sesamolja
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk hickory sås
salt och peppar
salladen:
2 gurkor
1 liten honungsmelon
1 dl hackad persilja
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
salt och peppar
Så här gör du:
Ta bort en tredjedel av torsken och skär den i centimeterstora tärningar
Kör resten av torsken i en matberedare till färs.
Blanda samman ägg, olja, citron, fond, grädde och ströbröd till en jämna massa. Salta och peppra.
Rör därefter ner färsen i brödblandningen. Vänd sist försiktigt ner torskbitarna. Forma till åtta biffar. Låt vila minst 20 minuter.
Salladen: Skala gurkorna och halvera dem på längden. Skrapa bort kärnorna med en liten sked. Skär därefter gurkan i långa strimlor. Dela melonen i klyftor. Skär bort kärnorna och därefter skalet. Skär melonen i långsmala strimlor. Blanda samman dressingen med persiljan och vänd ner gurka och melon i dressingen.
Innan grillningen penslar du burgarna med grilldressingen på båda sidor. Grilla på hög värme. Lägg dubbel aluminiumfolie på en del av grillytan. Grilla burgarna 4 minuter per sida. Får de mycket färg så flytta dem till folien. Då får de inte färg, men blir färdiggrillade. När du är klar med grillningen lägger du alla burgarna på folie fram till serveringen.
Servera burgarna toppade med lite sallad och är du hungrig kan du lägga in både hamburgerbröd och pommes.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner