Helstekt kyckling
En klassisk, nästan bortglömd lyxrätt, som historiskt varit söndagens festmåltid.
Detta behöver du till fyra:
1 stor kyckling
1 stor mogen citron
1 citron i klyftor
4 kvistar färsk rosmarin
2 morötter, i mindre bitar
8 körsbärstomater, halverade
4 hela mindre vitlökar med skalen kvar
5 schalottenlökar, skalade i klyftor
1 dl olivolja
100 g rumstempererat smör
rikligt med salt och peppar
Till såsen:
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde.
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj ett stort ugnsfast fat
Salta och peppra kycklingen på utsidan och insidan.
Hacka många hål med en gaffel runt hela citronen.
Placera citronen och två kvistar rosmarin inne i kycklingen.
Placera kycklingen mitt på ugnsfatet och placera grönsaker, rosmarin och citronklyftor runt om.
Häll olivolja över grönsakerna.
Bred ett lager med smör runt kycklingen.
Baka kycklingen mitt i ugnen i en timma. Ös kycklingen varje kvart.
Ta kycklingen ur ugnen och låt den vila i ca 15 minuter.
Under tiden lägger du alla grönsaker och kryddor i en kastrull med 2 dl vitt vin. Låt koka kraftigt tillsammans i 10 minuter.
Sila såsen och häll i 2 dl grädde. Koka samman. Smaka av med salt och peppar.