Skriv ut recept Skriv ut recept

Helstekt med portvinsås

Detta är en klassisk rätt som egentligen är en lite förenklad form av en Bordelais, som vare sig tar särskilt lång tid eller är svår att göra. Det blir riktigt trevliga smaker.

Detta behöver du till fyra:
2 dl skivade champinjoner
1 matsked vetemjöl
1 dl rött portvin
2 skalade och hackade schalottenlökar
1 matsked balsamicovinäger
3 dl färdigblandad oxfond
2 teskedar Worcestershire sås
1 tesked tomatpuré
1 kryddmått torr rosmarin, krossad
1/2 tesked dijonsenap
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Lägg svamp och mjöl i en skål och bland så att svampen blir mjöltäckt.
Lägg vinet, schalottenlöken och vinägern i en kastrull ock koka upp till dess den tjocknar (tar ca 3 minuter). Dra ner värmen och lägg i fond, Worcestershire sås, tomatpuré och rosmarin. Koka upp. Lägg i svampen och fortsätt kokningen under tre minuter under ständig omrörning. Rör i senapen. Smaka av med salt och peppar.
Du kan helsteka kotlett eller rostbiff. Du kan ta kalvkotlett eller entrecote. Oavsett kött så blandar du samman kryddor, salt och peppar med ströbröd. Du rullar köttet så att det får ströbröd på alla sidor. Du steker köttet i hälften smör och hälften olja på hög värme så att det får fin färg runt om. Därefter stoppar du köttet i ugn på galler i 125 grader och låter köra ca 1 timma per kilo vikt. Säkrast med köttermometer. Sedan skär du och serverar köttet och kompletterar med svampsåsen och en sallad på sidan.