Skriv ut recept Skriv ut recept

Hemgjord majonnäs

Väldigt mycket godare än köpt majonnäs och otroligt mycket billigare. Dessutom inte särskilt svår att göra. Många av våra recept på olika röror innehåller majonnäs och detta kan vara en bra grund att utgå från.
Detta behöver du:
2 äggulor
1/2 tesked salt
2 teskedar dijonsenap
1 kryddmått socker
1 nypa kajennpeppar
3 teskedar pressad citron
3 teskedar varmt vatten
ca 5 dl majs eller druvolja (mängden beror på hur tjock du vill ha majonnäsen)
Så här gör du:
Blanda noga äggulor, senap, socker, kajennpeppar. Det ska bli en tjock blekgul blandning. Kör du i matberedare så kör på halv fart. Tillsätt 1/2 dl olja droppe efter droppe under ständig omrörning. Rör ner 1 tesked citronsaft och 1 tesked varmt vatten. Rör ner ytterligare 1/2 dl olja några droppar åt gången under omrörning. Tillsätt två teskedar citronsaft och vatten under omrörning. Häll långsamt ner resterande olja under ständig omrörning. Lägg i burk med lock eller täck med folie. Håller en vecka i kylskåp. Ett litet tekniskt tips. Om du har en stavmixer med ballongvisptillsats och tillhörande behållare att vispa i så är det idealiskt. Du kommer att njuta av din majonnäs och inte köpa något annat i framtiden.