Skriv ut recept Skriv ut recept

Högrevsgryta med pasta

,

Klassiska svenska smaker, som passar alldeles perfekt med en italiensk pasta. Egentligen kan vi säga att vi njutit av många grytor i Italien med pasta, så kanske är det internationell mat. (Och blir det något över så längta till dagen efter. Det blir bara bättre)

Detta behöver du till fyra.
800 g högrev, i stora tärningar
2 morötter, finhackade
2 medelstora lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor finhackade
3 msk tomatpuré
3 kvistar timjan
5 dl rödvin
3 msk koncentrerad oxfond
3 lagerblad
5 hela vitpepparkorn
3 msk pressad citron
Olja och smör till stekningen
(Smör och mjöl om du vill rda såsen för att göra den tjockare)
färska timjanblad till serveringen
Pasta (helst av typ Pappardelle) kokt i rikligt saltat vatten

Så här gör du:
Hetta upp olja och smör i en stekgryta. Det ska vara minst 165 grader i fettet innan du börjar steka.
Stek köttet så att det får färg runt om. Ta köttet ur stekpannan.
Stek lök och vitlök mjuk.Lägg därefter i tomatpuré och rör samman. Häll i rödvin, fond och citron. Lägg i lagerblad och vitpeppar. Låt koka upp och lägg därefter i köttet, morötterna och timjankvistarna.
Låt koka under lock i 2,5 timmar. Om du vill reda såsen så blanda smör och mjöl till en pasta och klicka i såsen.
Kom ihåg att röra om då och då medan du steker grytan.
Servera med pastan och strö över rikligt med färsk timjan.