Skriv ut recept Skriv ut recept

Det är gott, trevligt och omtänksamt att göra sin egen sill. Dessutom undrar man ju hur priset på färdig inlagd sill beräknas. Att göra den själv blir oftast godare till en bråkdel av priset. Dessutom är det lätt.
Detta behöver du för att servera åtta personer:
6 urvattnade sillfiléer (Om du köper saltad sill. Färska sillfiléer används som de är)
3 matskedar salt
5 dl vitvinsvinäger
150 g socker
1 stor gul lök skalad och skuren i tunna skivor
2 morötter skalade och skurna i tunna skivor
3 lagerblad
8 svartpepparkorn
4 kryddpepparkorn
8 enbär
1 tesked fänkålsfrön
1 tesked korianderfrön
1 tesked omalda senapsfrön
Så här gör du:
Lägg sillfiléerna på ett fat med skinnsidan ner. Täck dem med saltet och låt ligga ca 2 timmar.
Lägg vinäger, socker, lök, morötter, lagerblad, peppar, kryddpeppar, enbären fänkål, koriander och senap i en kastrull och koka upp. Låt koka 10 minuter och ställ sedan att svalna.
När sillen legat färdig med saltet skrapar du bort överskottet och torkar av filéerna med papper. Skär dem på mitten. Lägg några sillbitar i botten på en burk eller skål. Lägg över lite morötter och lök. Upprepa till dess att sill, morötter och lök är ilagda. Häll över vinägerblandningen så att sillen är täckt. Skaka burken så att det sätter sig.
Stäng locket på burken eller täck skålen ordentligt med plastfolie. Ställ i kylskåp och låt stå ca en vecka. Smakar finfint.