Skriv ut recept Skriv ut recept

Det här receptet kommer egendomligt nog från Italien. Och namnet kommer sig av att du tillsätter Guiness mörka öl i grytan utöver ett gott rött vin. Tro oss, just den mörka ölen gör skillnad. Den italienska stjärnkocken visste vad han gjorde.
Det här behöver du;
1/2 dl olivoja
8 hg högrev eller motsvarande skuret i stora tärningar
4 stora vitlöksklyftor, hackade
8 dl oxfond (blanda Touch of taste en del konventrerat med fem delar vatten)
2 dl Guiness mörk öl
3 dl rött vin
2 matskedar tomatpuré
1 matsked socker
1 matsked torkad timjan
1 matsked Worcestershire sås
2 lagerblad
2 matskedar smör
1 1/2 kg vinterpotatis skalade och skurna i tjocka skivor
1 stor gul lök, hackad
5 dl skalade och skivade morötter
Salt och peppar
2 matskedar färsk hackad persilja
Så här gör du:
1. Hetta oljan i en stor järngryta eller motsvarande. Lägg i köttet och bryn det runt om. Ta gärna köttet i omgångr så att det verkligen bryns runt om. Därefter lägger du allt köttet i grytan och lägger i vitlöken och låter fräsa en minut under omrörning. Lägg i fond, Guiness, vin, tomatpasta, socker, timjan, Worcestershire sås och lagerblad. Få grytan att koka och sänk värmen. Sjud ca en timma. Rör om ibland.
2. Medan grytan kokar smälter du smöret i en stekpanna över medelvärme. Lägg i potatis morötter och lök. Bryn under 20 minuter tills rotfrukterna fått gyllene färg. Sätt av värmen tils grytan kokat en timma.
3. Lägg i rotfrukterna i grytan. Låt sjuda under ca 40 minuter tills kött och rotfrukter är ordentligt mjuka. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att oxfonden är salt. Ta bort lagerbladen. Skumma av allt synligt fett. Lägg över i serveringsskål. Strö över vacker hackad persilja. Gott.
Vintips:
Viña Collado Syrah Cabernet Garnacha (nr 6284) 68.-
Casa Vinironia Amarone 179.- i box.