Japansk biff teriyaki
En klassisk japansk rätt, som absolut alla älskar. Vi har gjort lite anpassningar så att du inte behöver handla in för många ingredienser.
Det här behöver du till fyra:
600 gram bra biffkött eller oxfilé skuret i halvstora tärningar
16 cl japansk soja
12 cl whisky
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 teskedar riven ingefära
2 matskedar brun farin
2 matskedar olivolja
1 stor gurka, skalad och med kärnorna borttagna
1 stång citrongräs i två delar
2 salladslökar i mindre bitar
2 teskedar socker
1 matsked vitvinsvinäger
2 teskedar sesamolja
2 matskedar sesamfrön, som du rostat i torr varm stekpanna.
salt och peppar
Så här gör du
Blanda soja och whisky i en kastrull och koka upp. Lägg i vitlöken, ingefäran och citrongräset och låt sjuda i tio minuter. Salta och peppra. Lägg i det bruna farinet och rör så att det löser sig. Koka samman i fem minuter. Sätt åt sidan för att svalna.
Häll såsen över köttet och täck ordentligt. Låt marinera i femton minuter.
Hetta upp oljan i en stekpanna på hög värme. Ta köttet ur marinaden (spara marinaden) och stek 5 minuter och vänd på köttet då och då. Ta köttet från stekpannan och låt det vila 10 minuter.
Häll i den resterande marinaden i stekpannan och rör om så att marinaden reduceras och tjocknar. Ta bort citrongräset. Häll marinaden över köttet.
Skär gurkan i mindre tärningar och blanda med salladskkklöken.
Blanda socker, vinäger och sesamolja. Salta.
Häll dressingen över salladen och vänd om.
Montera köttet på tallrikar och toppa med salladen och avsluta med sesamfrön.