Ugnsbakad gös eller helgeflundra på tomater
Både vackert och gott. Inte minst nyttigt och dessutom lättlagat. Vad kan man mer begära. Kanske att det ska passa perfekt med vin. Och det gör det.
Det här behöver du till fyra:
750 g gös eller helgeflundra delad i fyra bitar
20-25 gula och röda cherry tomater skurna i halvor
10 svarta oliver i olja, utan kärnor och grovt hackade
4 vitlöksklyftor, skalade och skurna i lövtunna skivor
2 matskedar olivolja
10 cl vitt vin
2 teskedar honung
1 matsked koncentrerad kycklingfond
1/2 dl pinjenötter
1 matsked hackad färsk timjan
salt och peppar efter smak
finskuren persilja och basilika till garnering
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna och lägg i vitlöksskivorna och låt dem fräsa ca en minut. Lägg i tomaterna och hälften av oliverna. Salta och peppra och vänd runt ordentligt. Värm upp vinet och lös upp honungen. Häll efter någon minut vinet över tomaterna och låt det koka samman under omrörning.
Lägg i timjan och kycklingfond. Låt det koka till dess tomaterna sjunker samman.
Lägg tomatröran i en ugnsfast form. Torka av stekpannan med lite hushållspappar. Lägg i lite olivolja i pannan på medium värme. Salta och peppra fisken på båda sidorna. När oljan är varm steker du fisken. Stek två minuter på ena sidan eller till dess att du fått färg på undersidan av fisken och vänd försiktigt fisken och lägg den med den stekta sidan upp över tomaterna. Sprinkla över pinjenötterna och stoppa i ugnen.
Baka i ugnen i 8 minuter eller till dess fisken är genomkokt. När du serverar lägger du över resterande oliver och garnerar med det hackade gröna.