Osso Bucco med aprikoser
Du använder osso bucco, kött med ben i mitten.
Faktiskt lättlagat och aprikosorna ger lite italiensk smakanknytning.
Det här behöver du:
4 portionsstora osso bucco skivor
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
150 gram smör
1 tesked malen svartpeppar
salt
1 nypa saffran
1 cm finhackad ingefära
2 kanelstänger
1 dl jordnötsolja (ta olivolja om du inte hittar)
500 gram torkade aprikoser
300 gram hela mandlar.
2 msk pressad citron
5 dl vitt vin
Så här gör du:
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olivolja och smör i en gryta. Bryn köttet på båda sidor under ca 5 minuter så att det får färg. Lägg i den hackade löken, vitlöken, peppar, salt, saffran, citron och ingefära. Stek under försiktig omrörning under 15 minuter. Tillsätt 5 dl vitt vin. Rör om försiktigt. Låt koka i 90 minuter under lock. Under kokningen skållar du och skalar mandeln.
Värm vatten i en mindre kastrull. Lägg i aprikoser och kanelstänger och låt koka under 10 minuter. Ta upp aprikoserna och torka dem. Lägg tillbaka i en ny kastrull. Tillsätt lite av vätskan från grytan. Rör och koka upp i 2-3 minuter. Tillsätt grädde och koka samman i 20 minuter. Hetta upp olja i en panna. Lägg i de hela mandlarna så att de täcks av den heta oljan. Låt dem friteras under 10 minuter under omrörning då och då.
Lägg upp köttet på tallrik. Arrangera aprikoserna över köttet och sprinkla de friterade mandlarna på toppen. Smaka av grädden från aprikoserna med salt och peppar.