Skriv ut recept Skriv ut recept

Katalansk spenatsallad

Traditionell katalansk rätt, som fungerar som en fristående sallad eller som ett tillbehör till grillad fisk eller till kött. Går fort att göra och är lättlagat.
Detta behöver du till fyra som salladsrätt:
1 kg spenat
3 vitlöksklyftor, finhackade
225 g rökt skinka, hackad i små tärningar
3 msk olivolja
1 dl russin, som du lagt i vatten en timma innan
1 dl pinjenötter stekta i torr stekpanna innan du gör salladen
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg i den hackade vitlöken och stek den mjuk. Lägg i skinktärningarna  När skinkan fått färg tar du blandningen ur kastrullen och lägger den i en skål.
Lägg spenaten i kastrullen som du haft skinka och vitlök i. Låt dem steka under vändning i 10-15 minuter. Lägg i russinen utan vatten och de stekta pinjenötterna och vänd runt så att det blandar sig. Alldeles innan servering vänder du ner skinkan med vitlöken. Saltar och pepprar och blandar samman.