Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är en rätt där du kan använda matrester lika gärna som nya ingredienser. Den lagar sig själv i ugnen. Bara ge den tid. Du kommer att gilla slutresultatet. Vill du hellre använda dig lammstek eller älg så går det bra. Tar du älg ska du lägga till en halv timmas tid i ugnen.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar solrosolja
6 hg högrev eller märgpipa skuret i mindre tärningar
2 kvistar färsk rosmarin
2 lagerblad
2 gula lökar, skalade och skivade
1 matsked vetemjöl
2 teskedar mörk oxfond (koncentrerad)
1 matsked Worcestershire sås
1 matsked balsamvinäger

salt och peppar efter smak
4 medelstora potatisar, tvättade men inte skalade
25 gram smör, smält
1 dl rött vin
2 dl vatten
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och lägg i köttet. Stek 3 minuter med rejäl värme och vänt rund köttet så att det får färg.
Lägg köttet i botten på en gryta eller ugnsfast form.
Lägg rosmarin och lagerblad ovanpå köttet.
Lägg resterande olja i stekpannan och sänk värmen till medel. Lägg i lökskivorna och stek dem i 7 minuter till dess de mjuknar. Strö mjölet över löken. Tillsätt blandningen av vin och vatten i omgångar och rör om i löken så att det tjocknar. Tillsätt fond, balsamvinäger och Worcestershiresås. Smaka av med salt och peppar. Häll löksåsen över köttet. Skiva potatisen i tunna skivor och täck med potatis så att det blir helt täckt och överlappande. Behövs det mer potatis så tag mer potatis. Pensla potatisen med smält smör. Salta potatisen. Täck med lock eller metallfolie. Stoppa mitt i ugnen i 1 1/2 timma. Därefter tar du av locket/folien och låt baka ytterligare 45 minuter eller till dess att potatisen blivit gyllenbrun. Servera med en liten grön sallad.