Skriv ut recept Skriv ut recept

Perfekt till stora och små bufféer, men det blir ett bra mellanmål eller en vickning.

Detta behöver du till fyra:
till degen:
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 dl creme fraiche
vispat ägg att pensla med
till fyllningen:
4 hg mager köttfärs
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk torr rosmarin
1 tsk torr timjan
1 msk lökfond
1 dl vitt vin
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk smör
till serveringen:
3 dl creme fraiche
saften och skalet av en citron
1 tsk salt

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och salt
Rör ner ägget i mjölet
blanda ner mjölk och creme fraiche
Vänd ner allting och ta upp degen på ett mjölat bord och knåda degen till att det blir klibbig men inte lös.
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila kallt under 30 minuter.
Under tiden gör du fyllningen.
Smält smöret i en varm stekpanna. När smöret tystnat steker du löken mjuk. Lägg i vitlöken, fonden, vin och kryddor. Lägg i köttfärsen och stek den i lökblandningen så att den blir genomstekt- Låt steka till dess att all vätska ångat bort. Låt svalna.
Kavla ut degen på ett arbetsbord. Stansa ut runda cirklar med en tekopp eller en liten skål. Knåda samman degen som blir över och kavla ut igen och stansa på nytt.
Lägg en sked av köttröran på ena halvan av degcirkeln. Vik ihop och tryck noga ihop kanten så att du får en halvmåne. Du kan trycka med baksidan av en gaffel så får du ett mönster i kanten av pirogerna
Lägg alla pirogerna på ett bakpapper på en plåt. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen till dess att de får färg. Du kan om du vill pensla efter tio minuter med mer ägg.
Ta ut pirogerna. Blanda samman creme fraiche med citronskal och citronsaft och servera när de är nybakade.