Skriv ut recept Skriv ut recept

Köttbullar med en twist

På novemberprovningen hade vi lite provsmakning av köttbullar och många ville ha receptet. Bara för att det ska bli lite nya tankar har vi ändrat receptet lite. Vi har inte tomatpuré i köttbullssmeten som på provningen. I stället har vi späckat köttbullarna med lingon. Det är alldeles lysande gott. Och som du vet också en rätt som särdeles väl passar med ett rött vin med både syra och sötma.
Detta behöver du:
1 kg nötfärs
1 dl koncentrerad oxfond
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl finhackad gul lök
3 kvistar färsk dragon, där du tagit av bladen och hackat dem fint
2 teskedar torkad Herbes de Provence krydda
2 teskedar salt
1 tesked nymalen svartpeppar
3 ägg
3 dl ströbröd
4 matskedar lingon frysta eller färska
olivolja
Så här gör du
Värm ugen till 175 grader.
Lätt färsen, lök, dragon, fond, grädde, Provence kryddan, salt och peppar i en stor skål. Knäck äggen i en liten skål och vispa dem jämna. Häll äggen över köttet och blanda allt samman noga. Använd gärna händerna…nästan enklast. Tillsätt därefter ströbrödet och blanda i ordentligt. Vänta tio minuter och kontrollera att smeten inte är ”rinnig” – bara fuktigt. Tillsätt annars lite mer ströbröd. Låt vila ca 30 minuter i kylskåp. Gör köttbullar av smeten. Gör bullarna lite större än vanligt ca en handfull av smet per bulle (normalnäve). Tryck ett hål mot bullens mitt med fingret. Stoppa i en tesked lingon och förslut hålet igen. Se till att det blir ordentligt stängt om lingonen. Stoppa sedan in dem i kylskåpet en halvtimme så att färsen blir fastare av kylan.
Lägg olivolja i en stekpanna och värm ordentligt. Kolla temperaturen genom att lägga i en liten brödtärning. Blir denna brun snabbt är värmen tillräcklig. Stek köttbullarna fyra och fyra åt gången så att de får fin färg runt om. (Många gör misstaget att fylla pannan med bullar. Dels sjunker värmen så att de blir kokta i stället för stekta och dels går de lätt sönder och är svåra att vända med exakthet) Lägg dem sedan i en ugnsfast form. När alla köttbullarna stekts runt om och placerats i ugnsformen stoppar du denna i ugnen. Låt stå i ugnen ca 20 minuter. Ta ut dem och servera dem direkt. Gör du en sås använder du vätskan i ugnsformen i såsen. Förbaskat gott.