Skriv ut recept Skriv ut recept

Smakrik paj på korv och gröna äpplen

Efter alla helger behövs det enkla recept med rejäla smaker som bär upp anständiga viner. Den här pajen på kryddig korv och syrligt söta Granny Smith äpplen blir alldeles perfekt. Och du kan prova både rött och vitt vin om du är på det humöret.
Det här behöver du till 8 personer:
1 sats färdig pajdeg (eller gör din egen om det känns bätre)
2 stora Granny Smith äpplen, skalade, urkärnade och fint tärnade.
1/2 normal gul lök. Fint hackad.
1 tesked socker
1 kryddmått curry
3 matskedar smör
7 hg kryddiga korvar (kan vara Bratwurst, Cabanoss eller vad du hittar hemma eller i butiken) skurna i lite större bitar
1 stor vitlöksklyfta, hackad
4 dl lagrad herrgårdsost
2 dl lagrad svecia alternativt Västerbotten
1 dl fetaost
2 ägg, lätt vispade
en dl grovhackad bladpersilja
Så här gör du:
Värm ugnen till  225 grader. Tryck ut pajdegen jämnt runt en stor pajform (ca 25 cm i diameter). Täck med kraftig aluminiumfolie och baka i ugnen i 8 minuter. Ta ut den, ta bort folien och nagga hål med en gaffel i botten för ventilation och baka i 4 minuter ytterligare utan folie tills pajen får lätt brun färg. Ta ur ugnen och låt svalna. Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader.
Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i äpple, lök, curry och socker. Låt koka under lite omrörning tills det mjuknat, ca 5 minuter. Under de sista 30 sekunderna lägger du i vitlöken så att den hinner bli genomskinlig. Flytta äppelröran till en annan skål. Öka värmen till medel-hög i samma panna. Lägg i korvbitarna och bryn runt om. Ta pannan från plattan. Skopa korven med hålslev till några ark hushållspapper så att fettet absorberas bort. Låt rinna av på papperet.
Blanda samman de rivna ostarna med de vispade äggen och persiljan i en egen skål.
Placera de avrunna korvbitarna i botten på pajformen. Lägg över äppelröran. Häll försiktigt ut ost och äggblandningen över äpplen och korvar. Sprid det till en jämn paj.
Baka i 175 grader i 35-40 minuter tills dess att du kan sticka en kniv i mitten utan att något fastnar på kniven av ostblandningen. Ta ur ugnen och låt vila 10 minuter innan servering. En grön sallad blir utmärkt till.