Skriv ut recept Skriv ut recept

Köttpiroger med Västerbottensost

,

Lätt att göra och serveras antingen som en förrätt, eller till fördrinken, eller bara om du får oväntat besök. Kan frysas och köras fram i mikro om du känner för det.
Detta behöver du till fyra personer:
1 rulle färdig smördeg
250 gram köttfärs
1 dl riven Västerbottensost
1 finhackad rödlök
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 tesked torr rosmarin
1 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
1 msk pressad citron

olivolja och smör att steka i
sesamfrön att strö över

1 vispat ägg
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Hetta upp oljan och smöret. Lägg löken i pannan tillsammans med vitlöken till dess att löken blivit mjuk men inte fått färg. Rör ner köttfärsen och rör med en gaffel till dess att den blir genomstekt. Krydda med rosmarin, salt och peppar.
Rulla ut smördegen på din arbetsyta. Bred på köttfärsröran och lämna en remsa på ca fem cm där du inte lägger någon färs. Strö över osten över köttfärsen. Pensla den tomma ytan med det vispade ägget. Rulla samman till en tät rulle. Kläm till så att rullen fäster och inte öppnar sig. Skär rullen i mindre bitar med vass kniv. Strö över sesamfrön. Lägg bitarna på ugnsfast fat eller på plåt med bakpapper. Ställ mitt i ugnen och baka ca 15 minuter eller till dess att du får fin färg på dina piroger
Servera varm eller ljummen. Om du vill med en klick creme fraiche med lite ketchup i.