Krämig cheddarsås
Ibland kan det vara underbart gott med en skön gratängsås till blomkol eller broccoli. Du gör såsen medan ugnen värmer upp och du kokar den valda grönsaken. Koka den al dente och lägg på generöst med den kräm,ig ostsåsen och stoppa i het ugn så att det får färg. Så här gör du såsen.
Detta behöver du
6 matskedar smör
6 matskedar vetemjöl
1 liter mjölk
1 tesked salt
1 tesked paprikapulver
3 dl riven Kvibille Cheddar (helst den extralagrade)
2 stora ägg
Så här gör du
Smält smöret och rör ner mjölet så det löser sig. Häll i mjölken i omgångar under omrörning och tillsätt salt och paprikapulver. Få röran att koka på medelvarm platta. Låte det koka under konstant omrörning under 1 minut. Ta bort från plattan och rör ner osten så att den smälter helt.
Rör äggen med en gaffel så att det blir tjockt och blekt. Häll ungefär 1/4 av ostblandningen på äggen och rör om ordentligt. Häll tillbaka äggblanningen i oströran under kraftig omrörning. Såsen är färdig för att lägga på din al dente blomkål.