Kyckling i gräddsås
Vi tycker att den traditionella kycklingen med sås och tillbehör är en klassisk lyxmat som de allra flesta älskar.
Detta behöver du till 4 personer
1 riktigt stor kyckling
1 morot skuren i mindre bitar
1 gul lök, skalad och skuren i skivor
1 sellerirot, skalad och skuren i skivor
1 purjolök, ordentligt rensad och grovt hackad
4 st lagerblad
4 st svartpepparkorn
4 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
3 dl champinjoner i skivor
2 st vitlöksklyftor
smör
olja
salt
1 matsked kycklingfond, koncentrerad
worcestershiresås
Så här gör du:
(Om du har möjlighet så lägg kycklingen i ordentligt saltat vatten över natten i kylskåpet. Det är inte nödvändigt, men ger resultat)
Koka upp 1 liter vatten och salt i en kastrull. Lägg kycklingen i en annan kastrull. När vattnet kokat upp, häll det över kycklingen. Tillsätt grönsakerna, lagerbladen, svartpepparkornen, fonden och det vita vinet. Om det inte täcker så häll på lite mer vitt vin och låt sjuda under lock tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
Ta upp kycklingen och låt den svalna. Sila buljongen och koka ihop till 1 deciliter återstår. Tillsätt vispgrädde och fortsätt att koka till en jämn konsistens. Dela kycklingen och skär ut bröst, lår mm till serveringen. Skär köttet i bitar.
Fräs svampen, vitlök och purjolök i olja och smör. Låt steka tills svampen mjuknat. Slå över såsen och låt puttra. Smaka av med salt, peppar och lite worcestershiresås. Rör ner kycklingen i såsen.
Servera med lite ris. Strö över lite hackad persilja