Skriv ut recept Skriv ut recept

Lammgryta

Nu börjar det kännas för lite mat med lite mer substans. Kvällarna blir kortare och lite svalare. Varför inte börja med en god lammgryta. Notera att du dricker rött vin till, men du använder vitt vin i grytan. Då ger du lammet en bättre chans att behålla sin egen syra och kryddorna får lite mera plats.
Det här behöver du:
1/2 kg bacon i lite tjockare skivor, skivat
2 kg lammstek skuret i ca 5 cm stora tärningar
1 tesked salt
1/2 tesked nymalen svartpeppar
1 dl vetemjöl
3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök, skalad halverad och därefter skivad
1 1/2 dl vatten
1 liter oxfond (ta koncentrat och späd det med fyra delar vatten, dvs 2 dl fond=1 flaska)
1 liter morötter skuret i 3 cm långa skivor
2 stora gula lökar, skalade och grovhackade
3 potatis
1 stor kvist färsk timjan (eller en tesked torkad)
2 lagerblad
3 dl rött vin
salt och peppar
Hackad bladpersilja eller krasse till dekoration
Så här gör du:
Lägg bacon i medelvarm stekpanna och stek tills det skivorna är gyllenbruna. Ta bort de stekta skivorna och lägg på galler eller hushållspapper för att torka. Skär i mindre bitar och lägg sedan åt sidan. Lägg lammbitarna, salt, peppar och vetemjöl i en skål och blanda så att köttet täcks av mjöl. Bryn lammbitarna i stekpannan med baconfettet kvar. Känns det som att det inte räcker så läng med lite olivolja. Lägg köttet i grytan. Lämna fettet kvar i stekpannan. Lägg i den skivade löken och vitlöken i stekpannan och låt det steka på till dess löken är gyllene. Häll i vattnet i stekpannan och rör om så att alla smaker kommer med. Häll lökröran över köttet i grytan. Tillsätt baconbitar, köttfond och vin. Låt koka försiktigt i 1 1/2 timma under lock. Tillsätt morötter, löken, potatis, timjan, lagerblad och vin i grytan. Sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter till dess rotfrukterna är mjuka men inte trasiga. Smaka av med salt och peppar om du tycker det behövs. Servera het. Ta en rejäl nypa hackat grönt på toppen.