Långbakad rullad fläsksida med mycket smak
En klassisk italiensk rätt som är mycket enklare att göra än du tror. Du behöver snöre att binda med och en fläsksida, men därefter lagar det sig själv.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar fänkålsfrön
1 tesked svartpepparkorn
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor bunt färsk timjan
3 matskedar olivolja
En grissida på ca 1 1/2 kg med svålen kvar
2 citroner
salt
Så här gör du:
Stek fänkålsfrön, pepparkorn och vitlöksklyftor i en torr het stekpanna under ca en minut. Ta sedan kryddorna ur pannan.
Lägg kryddorna i en matberedare tillsammans med hälften av timjan, 2 matskedar olivolja och salt efter smak. Kör till en grön pasta så att pepparkornen krossas.
Lägg fläsksidan på arbetsbordet med skinnsidan ner. Arbeta in kryddpastan och sprid därefter över resten av timjan.
Rulla samman Grissidan på längden så tätt som du kan. Bind samman med baktråd med ca fem cm avstånd från varandra.
Lägg rullen i en plastpåse och låt vila ett par timmar i kylen.
Vid tillagningen gnider du in utsidan med olivolja och därefter saltar du generöst med flingsalt.
Sätt ugnen på 200 grader. Baka rullen i 30 minuter och vänd den därefter och baka ytterligare 30 minuter.
Sätt ner ugnsvärmen till 150 grader. Pressa citronerna över hela rullen, på båda sidor. Lägg därefter in rullen i ugnen och låt den baka ytterligare 2 timmar.
Skär i tjocka skivor och servera med en god sås och pressad eller mosad potatis.