Stekt torsk med svampsås
Läckert och lättlagat med mer smak än du tror.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsstora torskbitar utan skinn och ben
4 matskedar olivolja (2+2)
1 matsked sesamfrön
1/2 liter svamp i tunna skivor (Shiitake eller Champignoner)
3 dl färdigblandad kantarellfond (blanda 1 del koncentrat med 4 delar vatten)
1 tesked Valnötsolja
3 matskedar smör
2 matskedar pressad citron
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Hetta upp en stekpanna. Lägg i sesamfröna och rosta dem så att de får färg. Lägg i två matskedar olivolja och rör runt och därefter svampen. Låt steka till dess svampen mjuknar. Lägg i valnötsoljan och rör om. Tillsätt sedan fond och citron. Koka till dess att hälften av vätskan är borta. Rör ner smör, smaka av med salt och peppar och häll till en separat skål. Håll svampen varm.
Gör inte ren stekpannan. Salta och peppra fisken runt om. Hetta upp två matskedar olja i den gamla stekpannan. Stek fisken tre minuter på ena sidan. Vänd försiktigt och stek tre minuter på andra sidan eller till dess att fisken är kokt igenom.
Lägg upp fisken och ös över svampröran. Servera med citron och något grönt.