Långkokt köttgryta med röd potatis
En lite gammaldags anrättning. Röda potatisar har väldigt lång historia i Sverige och tål ett långkok riktigt bra. Lättlagat.
Detta behöver du till fyra:
1 kg högrev utan ben skuret i fem cm tärningar.
1 msk smör och 2 msk olja till stekning
2 stora gula lökar, grovt hackade
2 kg röd potatis, skalad och skurna i bitar
1 burk hela konserverade tomater, krossade med handen
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk pressad citron
4 rosépepparkorn
4 svartpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt
2 msk koncentrerad oxfond
2 kvistar rosmarin, klippta i mindre bitar.
5 dl torrt vitt vin
Så här gör du:
Sätt ugnen på 100 grader.
Hetta upp smör och olja i en stekgryta med lock.
Bryn köttbitarna runt om.
Lägg i alla övriga ingredienser och blanda runt.
Häll över vinet och lägg på locket.
Ställ mitt i ugnen i 4 1/2 timme.
Servera direkt eller om du önskar kan du spara grytan och värma den till senare servering. Gärna en grön sallad vid sidan.