Vårkyckling
Detta är en rätt som passar utmärkt när den första riktiga värmen kommer och du ska luncha på terrassen. Den är alldeles underbart lättlagad och smakerna är just de man vill känna en ljummen, solig lunch på landet.
Detta behöver du:
Ett kycklingbröst per person
Äggvita från 1 ägg
riven parmesan
salt och peppar
nya potatisar eller sparrispotatisar
gröna ärtor
nya hela spenatblad
brödkrutonger (skär gammalt bröd i tärningar och kör en stund i ugnen)
vinägrettdressing
Så här gör du:
Koka potatisen i 15 minuter med skalen på i ordentligt saltat vatten. Lägg därefter i ärtorna och koka tre minuter till.
Vispa samman äggvitan med lite salt och peppar så att den blir en jämn porös smet. Inte fast utan flytande.
Riv parmesanen. Tänk på att riven parmesan tappar sin smakliga spänst på 7 minuter så det ska rivas under matlagningen.
Värm upp hälften smör och hälften olivolja i en stekpanna. Doppa kycklingfilén först i den vispade äggvitan och sedan försiktigt i den rivna parmesanen så att den täcks runt om. Stek kycklingen så att den får fin färg runt om. Ha ugnen igång på 150 grader och stoppa kycklingen i ugnen efter stekning för att bli genomstekta. Tänk också på att inte lägga för mycket kyckling på en gång i stekpannan eftersom värmen då sjunker för mycket och kycklingen blir kokt och inte stekt. Inte mer än två kycklingfiléer i sänder.
Dela potatisen i tärningar med skalet kvar. Blanda ärtor, potatistärningar och brödkrutonger med spenaten. Lägg blandningen på varm tallrik. Sprinkla över lite av din dressing.