Lasagne med köttfärs
En verklig klassiker som är perfekt mat till ett fullmatat rött vin. Lättare att laga än du tror om du följer vårt råd att köpa färdiga lasagne-plattor.
Detta behöver du till sex personer:
1 förpackning ”färska” Lasagne-plattor
1 förpackning krossade tomater
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 teskedar torr Oregano
1 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
5 dl mjölk
7 matskedar smör
5 matskedar vetemjöl
2 dl riven parmesan ost
5 hg malen mager oxfärs
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt sjuda två minuter under omrörning.
Rör långsamt ner den varma mjölken i mjölblandningen. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
Ta bort från värmen och rör ner 1 1/2 dl av den rivna parmesanen.
Stek köttfärsen så att den blir genomstekt i olja. Häll på den krossade tomaten, oreganon och vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Koka upp och låt reducera så att överflödig vätska försvinner.
I en smord ugnsform lägger du 1/6 av din mjölksås. Placera lasagneplattor över såsen. Lägg över ytterligare 1/6 av såsen och sedan 1/5 av köttfärsröran. Täck med Lasagneplattor och upprepa till dess att du lagt ett lager med mjölksås och köttfärssås längst upp. Längst upp lägger du resterande riven parmesan.
Täck med metallfolie och baka det mitt i ugnen under 20 minuter. Därefter tar du av av folien och låter det baka ytterligare fem minuter. Servera het.