Lax med basilikadoftande limesmörsås
Italienskt inspirerad lax med en massa smaker och som passar med ett mycket fylligt rött vin.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar laxfilé
3 msk olivolja
2 dl ströbröd
Till såsen:
150 g smör till start
100 g mjukt smör allra sist
saften från 2 limefrukter
1 dl torrt vitt vin
4 kronärtskocksbottnar, skurna i mindre bitar
4 soltorkade tomater, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 matskedar finhackad färsk basilika
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Smält smöret i en stor kastrull och lägg i vitlök, kronärtskockor och soltorkade tomater. Koka i 4 minuter på medelvärme.
Tillsätt limejuicen, vinet och smaka av med salt och peppar. Koka över låg värme så att det börjar tjockna. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla laxen generöst med olja runt om. Salta och peppra och strö därefter ströbröd på laxen.
Ställ laxen mitt i ugnen och låt baka för 20 minuter. Då ska den vara rosa i mitten om allt stämmer.
Värm upp såsen utan att den kokar. Ta av värmen och rör i det mjuka smöret. Allra sist vänder du ner den hackade basilikan. Rör så att såsen tjocknar.
Servera laxen med såsen.