Laxqueneller med fisksås
En fantastiskt god rätt som känns lätt som ett moln att äta.
Detta behöver du till fyra:
250 gram laxfilé utan skinn och ben
4 cl mörk rom eller konjak
1 gelatinblad
saften och skalet från 1 limefrukt
1 kryddmått paprikapulver
25 cl vispgrädde
1 cl Worcestershire sås
Såsen
2 msk koncentrerad fiskfond
2+2 msk smör
1 dl hackad lök
1 dl hackad selleri
1 dl hackade morötter
1 tsk tomatpuré
2 dl torrt vitt vin
1 msk pressad citron
1 kvist timjan
Så här gör du:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 15 minuter och krama därefter ur vattnet.
Värm lätt upp romen och lös gelatinet i den.
Dela laxen i mindre bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt en tesked salt. Kör till mousse. Tillsätt gelatinblandningen, saften från limen och paprikan.
Vispa grädden till ett fast skum. Vänd ner i laxmoussen tillsammans med lime skalet.
Placera blandningen i kylskåp under 3 timmar för att stelna.
Smält 2 msk smör i en kastrull och stek först löken mjuk och därefter lägger du i selleri, tomatpuré, timjan och morötter. Låt det steka i smöret 3-4 minuter. Lägg i fonden,Worcestershiresåsen, citron och vinet. Låt sjuda samman i 30 minuter. Sila såsen och rör därefter 2 msk kallt smör utan att såsen är på spisen. Smaka av ned salt och peppar.
När smöret smält och blandats i såsen har den blivit simmig och du serverar kalla queneller med varm sås och nykokt ris.