Skriv ut recept Skriv ut recept

Riktigt festlig mat som passar både i familjen och till fest. Lätt att laga. Blir utmärkt med ett rött vin.
Detta behöver du till fyra personer:
1/2 liter torr fettuccini pasta eller pappardelle (bandpasta)
4 hg skalade färska räkor
3 broccoli blommor skurna mindre delar
3 matskedar olivolja
4 vitöksklyftor
1 ansjovisfilé som du hackat och mosat
4 vårlökar som du skivat tunt. Lägg undan lite av det gröna till dekoration
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 matsked koncentrerad kycklingfond
1 dl riven parmesan
2 stänk tabasco
8 finhackade basilikablad
2 kvista färsk dragon
2 matskedar finhackad persilja
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Värm upp ojan i en stekpanna på låg värme. Skala och stek vitlöksklyftorna till dess att de är gyllenbruna och lätt kan plockas med gaffel. Ta bord vitlöksklyftorna och mosa dem samt blanda med ansjovisen. Ställ stekpannan åt sidan.
Koka upp rikligt med saltat vatten och koka pastan enligt instruktion på paketet.
När pastan kokar värmer du upp stekpannan på medelvärme. Lägg i vitlöksröran och den skivade löken samt fonden. Låt sjuda en minut. Var noga med att löken inte får någon färg.
Tillsätt det vita vinet, basilika, dragon, tabasco och broccoli. Låt sjuda till dess att broccolin mjuknar något. Häll i grädden och låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i parmesan, persilja och räkor och låt räkorna bli varma under en minut.
Häll av vattnet på pastan och häll pastan i stekpannan och blanda så att såsen fördelas i pastan. Låt bli varmt under en minut och servera. Garnera med lite av den sparade gröna löken.