Medelhavsinspirerad köttfärs
Vi flyttar köttfärssåsen och ger den en nästan grekisk inramning. Med svarta oliver, soltorkade tomater och toppad med örtkryddad fetaost blir det en smakrik rätt med spännande dofter. Nästan som en resa. Och naturligtvis passar det med ett lämpligt vin.
Detta behöver du:
500 gram nötfärs
100 gram skivade kärnfria svarta oliver
100 gram skivade inlagda soltorkade oliver
1 dl olivolja
150 gram finhackad gul lök
1 matsked pressad vitlök
1 matsked koncentrerad mörk oxfond
1 dl rött vin
2 teskedar salt
1 tesked malen svartpeppar
2 teskedar torr dragon
3 lagerblad
100 gram fetaosttärningar som du vänt i en blandning av finhackad persilja och torkad timjan.
Så här gör du:
Värm oljan i en stekgryta. Lägg i löken och vitlöken. Låt den kokas mjuk i oljan. Lägg i köttfärsen och stek till dess att den fått färg igenom och blivit finfördelad (inga köttfärsklumpar kvar). Lägg i alla övriga ingredienser och blanda väl. Låt sjuda på medel/låg värme under lock i ca 1 timma. Red om du vill med lite majsena. Servera annars med hålslev och låt vätskan vara. Servera på tallrik och strö över örtkryddade fetaosttärningar. En liten potatissallad med rödbetor är ett bra komplement (separat recept). Till detta tar du ett fylligt och fruktigt vin. Vi har valt en sydafrikansk favorit i box, som är en svensk storsäljare:
Roodeberg (nr 7451) 179.-