Ölkokt ren med bacon
Ren är fantastiskt gott och det är roligt att laga till riktigt svensk mat. Det är receptet är faktiskt amerikanskt från början. Men det blir riktigt bra. Och ren är alldeles utmärkt vinmat.
Det här behöver du:
300 gram skivad renstek (Skiva det färskt och frys sedan in det över natten och tina det i stekpannan enligt receptet. Blir mörare då)
100 g bacon, gärna i lite tjockare skivor om du kan hitta det annars vanligt bacon
1 tesked salt
1/2 finhackad gul lök
2 nypor svartpeppar
1/2 tesked torkad dragon
20 cl mörk öl eller ale
2 matskedar vatten
Gör så här
Tina renen bara så mycket att skivorna lossnar från varandra. Lägg bacon i en stekpanna och stek till dess att fettet lmnat baconet. Lägg i lökhacket så att det bara blir mjukt utan att få färg. Lägg i renen och stek det med baconen i det smälta fettet så att allt får brun färg. Tillsätt kryddorna, öl och vatten. Låt det koka under lock under ca 1/2 timma. Gör ett gott potatismos med rikligt med smör. Lägg upp potatismoset på tallrik och gör en grop i mitten. Skopa upp renen och lägg i gropen. Servera med lite råa tinade lingon på sidan.