Paj på kokt potatis
Supergott och enkelt. Du kan också använda överblivna kokta potatisar. Finfin förrätt eller vickningsrätt som du kan göra klar och bara värma innan serveringen.
Detta behöver du till fyra:
2 kg potatis, kokt, därefter avkyld i kallt vatten och skivad
100 g bacon, skuren i bitar
2 msk smör
1 msk mjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar
150 g gratängost
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en pajform.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och tillsätt mjölk och grädde i omgångar. Salta och peppra och låt sjuda minst i tre minuter. Stek baconbitarna så att fettet släpper. Ta bort baconen med pincett och häll fettet i mjölsåsen. Rör om ordentligt
Placera potatis i ett täckande lager längst ner i pajformen. Bred över sås och strö över lite av baconen.
Upprepa detta till dess att potatisen tagit slut. Strö över osten och ställ mitt i ugnen och baka till dess att osten fått fin färg. Det brukar ta ca 15 minuter.