Skriv ut recept Skriv ut recept

Klassisk Gazpacho

,

Spansk rätt som blir en riktigt bra förrätt om du arbetar lite med den. Inget svårt och det går ganska snabbt också.

Detta behöver du till fyra:
4 stora mogna tomater, skållade och därefter skalade
12 mogna körsbärstomater
1 stor gul lök
1 gurka, som du skalat, halverat på längden, skrapat bort kärnorna ur och därefter finhackat
2 dl finhackad röd paprika
1 salladslök, finhackad
1 jalapeno, med frön borttagna, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1/2 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 kryddmått kajennpeppar
1 dl olivolja
2 msk pressad citron
1 msk balsamvinäger
1 tsk Worcestershire sås
1 dl basilikablad
1 dl vitt vin

Så här gör du:
Hacka gurkan, paprikan och salladslöken och lägg det i en plastpåse i kylen.
Lägg basilikan till sidan.
Lägg alla övriga ingredienser i en blender eller matberedare (helst blender).
Kör blandningen länge så att den känns jämn och slät.
Sila ner i en stor skål. Täck med plastfilm och låt stå i kylskåp minst ett par timmar och helst över natten.
Häll upp soppan i en serveringsskål, glas eller kopp. Lägg i en stor sked hackad grönsaker och toppa med färsk basilika.
Servera iskall.