Parmesankyckling med gräddig svampsås
En storfavorit. Passar med pasta, men du kan ta potatis i alla former och sallad blir strålande. Mitt i prick till bjudningsmiddagen. Ska du servera i buffé skär du bara ner kycklingen i mindre bitar.
Det här behöver du till fyra:
4 stora kycklingfiléer (totalt ca 1 kg) som du bankar ner till 1 1/2 cm tjocklek
1 msk olivolja
3 msk smör
1/2 liter tunt skivade champinjoner
1 gul lök, finhackad
1 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar till kycklingen
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl riven parmesan och mer till serveringen
1 dl finhackad persilja till serveringen
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Torka kycklingen torr efter att du bankat den.
Salta och peppra runt om.
Hetta upp oljan med smör i en stor stekpanna på medelvärme till dess att den slutar fräsa.
Stek kycklingen i två omgångar ca 5 minuter på varje sida. Lägg därefter kycklingen på en varm tallrik.
Smält resten av smöret i stekpannan utan att göra den ren. Lägg i löken och vitlöken och låt den steka mjuk. Lägg därefter i svampen. Låt koka samman ca fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör därefter ner mjölet så att det blir jämnt. Lägg i vinet och fonden. Låt sjuda i fem minuter.
Rör ner grädden och låt såsen sjuda så att den tjocknar och blir homogen. Rör i den rivna parmesanen och rör till dess att osten löst sig. Blir såsen för tjock tunnar du den med lite vitt vin. Lägg därefter tillbaka kycklingen och låt sjuda tillsammans 2-3 minuter.
Servera och strö över lite hackad persilja.