Skriv ut recept Skriv ut recept

Potatis med ansjovis

Otroligt gott och enkelt att laga. Du kan utmärkt använda potatisarna som blev över igår. I receptet använder vi nya potatisar. Perfekt restmat med andra ord. Och mat som du gärna kan bjuda på som en liten förrätt.
Detta behöver du till fyra:1 kg smakrik potatis (färskpotatis går bra i säsong)
1 liten burk ansjovis
1 matsked pressad vitlök
1 stor gul lök
2 matskedar smör
2 matskedar olivolja
1 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
Rikligt med gräslök till dekoration
Så här gör du:
Koka potatisen i ordentligt saltat vatten med skalen på till dess att de är mjuka men inte mer. (Har du potatis i kylen sedan igår kan du använda dem som de är)
Kyl omedelbart av potatisen i rinnande kallt vatten. (Då håller sig potatisen fast under resten av tillagningen)
Skala och hacka den gula löken fint
Finhacka ansjovisen utan lagen.
Dela potatisen i klyftor eller bitar
Hetta upp smöret och oljan i en stekpanna
Lägg i den gula löken och stek den till dess att den blir mjuk och transparent. Lägg i ansjovis, vitlök, salt och peppar. Rör så att det blandar sig. Sänk värmen och lägg i potatisen. Vänd runt så att alla potatisbitarna får kontakt med lökröran. Låt steka på låg värme och rör om då och då. Du kan servera när potatisen blivit varm. Dekorera med rikligt med gräslök. Servera med en klick creme fraiche. Mäktigt gott!