Skriv ut recept Skriv ut recept

Teriyaki spett med lax

Riktigt gott och snyggt. Typiskt japanska smaker.
Detta behöver du till fyra:
1 1/2 dl japansk soja
1 matsked balsamvinäger
1 matsked brun farin
2 matskedar finhackad vitlök
2 matskedar finhackad ingefära
2 matskedar finhackad purjolök
2 matskedar olivolja
en nypa kajennpeppar
6 hg laxfilé skuren i tärningar ca 3 cm stora
4 salladslökar skurna i tunna diagonala skivor
1 tesked salt
rostade sesamfrön

8 grillspett i trä som du lagt i vatten minst 20 minuter i förväg.
Så här gör du:
Blanda i en skål sojan, vinäger,salt och socker till dess att sockret löst sig. Lägg i ingefära, vitlök,  purjolök, kajennpeppar och olivolja. Blanda väl och låt dressingen stå svalt någon timme. Lägg i laxbitarna så att de blir helt täckta av marinad. Låt stå kallt i minst två timmar.
Ta laxen ur marinaden. Samla marinaden i en kastrull och låt koka samman i tio minuter. Sila därefter såsen och sätt den därefter åt sidan.
Trä lax på grillspetten. Pensla grillspetten med lite marinad. Grilla ca fem minuter på varje sida. Laxen ska helst inte vara helt genomgrillad.
Servera med valfria tillbehör (ris, potatis eller grön sallad) och en liten sked av marinaden som sås plus citronklyftor. Strö över rostade sesamfrön och salladslök.