Potatis som du aldrig provat
Detta är ett exempel på modern, lite experimentell mat. Ingredienserna är inte särskilt komplicerade i det här fallet. Däremot kommer du att bli överraskad över metoderna och hjäpmedlen. Du kan servera det som en riktigt läcker förrätt, som verkligen har rika smaker. De flesta har inte smakat potatis på det här sättet. Du kanske blir lite rädd inför att köra potatispuré i din sifon, men det går att göra rent och fungerar utan problem.
Detta behöver du:
potatispuré
250 gram mjölig potatis
6 cl vatten
4 cl olivolja
7 cl vispgrädde
1 tesked tryffelolja
grovt salt
salt och nymalen svartpeppar
tryffelskivor:
3-4 svarta tryfflar
1 tesked tryffelolja
vaxat bakplåkspapper
Så här gör du:
Koka potatisen med skalen på under lock till dess att vattnet nästan är borta. Skala dem därefter.
Kör de skalade potatisen i en matberedare och lägg i olivolja och grädde. Kör riktigt fint. Är du osäker så driv det genom en sil innan du fortsätter. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 60 grader. Lägg potatispurén i en sifon. Lägg i en gaspatron och stäng sifonen. Skaka väldigt hårt och ställ sifonen i ugnen.
Pensla det vaxade papperet med tryffelolja. På den penslade sidan lägger du ultratunna skivor av svart tryffel. Pensla ett papper till och lägg det med oljan ner över tryffelskivorna. Lägg en stor skärbräda eller motsvarande så att det blir press på tryffeln. Låt ligga ca 30 minuter.
Du serverar lika enkelt som genialt. Ta sifonen ur ugnen. Skaka sifonen och spraya ut en vacker puff av potatispuré i små djupa tallrikar. Ta försiktigt av det vaxade papperet från tryffelskivorna. Fördela tryffeln över potatispurén i tallrikarna. Droppa över lite tryffelolja och strö över försiktigt med grovt salt. Drick ett glas mousserande vin.