Skriv ut recept Skriv ut recept

Saltad svamp

Visste du att man kan ”grava” svamp, dvs konservera genom saltning? Håller länge och smakar som färsk. Passa på nu när det finns massor med svamp både i skog och butik. Och plocka sedan fram under hela året. Bara hela och bra exemplar duger. Använd en sorts svamp eller blanda olika sorter. Enbart gula kantareller är en delikatess. Efter hand som svampsäsongen fortskrider kan man fylla på med ny svamp och ny saltblandning i samma kruka. Förvara svampen kallt, så håller den sig länge.
Det här behöver du:
1 kg färsk svamp
250 g grovt havssalt
50 – 70 g socker
OBS!!!Svampen får inte sköljas i vatten! Den ska bara borstas ren. Små svampar kan behållas hela och stora delas, men inte i för små bitar. Blanda salt och socker. Varva svampen med saltblandningen i en mörk stenkruka eller stor glasburk. Det översta och understa lagret ska vara salt. Lägg över en tyngd, så att svampen hålls nere i den saltlag som bildats. Det är viktigt att svampen täcks av lagen under hela förvaringstiden. Täck med lock och förvara kallt.
Den färska svampen har stor volym till en början, men minskar avsevärt efter en stund under press. Därför kan man först varva svamp och saltblandning i en stor bunke, lägga på en tallrik och ovanpå den en tyngd tex en mortel. Efter några timmar när saltlagen har bildats och svampen pressats samman, lägger man över alltsammans i en kruka eller glasburk. Lägg en plastpåse eller plastfolie direkt över svampen, så att den pressas ner under ytan.
Före användningen blötläggs svampen i rikligt med kallt vatten i 12 timmar. Spola av svampen och krama ur vattnet. Svampen är nu klar att tillredas, precis som man själv önskar tex som stekt.